Ik hou zo van…

De Gouden boekjes

Poes Pinkie… Vijf brandweermannetjes… Hoep zei de chauffeur… Wim is weg… De gele taxi… Het koekemannetje… Pietepaf het circushondje… de lijst van geliefde Gouden Boekjes is haast eindeloos, zowel voor kinderen van toen als van nu. Goudmijnen van spanning en avontuur zijn het, bolwerken van veiligheid, gezelligheid en vertrouwen, ingrediënten voor een gelukkige kindertijd.

Over hun oversteek vanaf de andere kant van de oceaan, hun triomftocht door de Lage Landen, hun dreigende teloorgang en wonderbaarlijke wederopstanding valt veel te vertellen. In dat verhaal figureren grote tekenaars als Tibor Gergely, Garth Williams en Richard Scarry naast bekwame vertalers als Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra. Auteur Margaret Wise Brown leverde met haar Gouden Boekje de titel voor dit verhaal. Haar Ik hou zo van… getuigt niet alleen van liefde voor alles wat rolt, rijdt en leeft, maar drukt ook precies uit wat de Gouden Boekjes nu al meer dan een halve eeuw betekenen voor de miljoenen lezers die ermee opgroeiden.

De serie Gouden Boekjes is al ruim vijftig jaar in Nederland een begrip. De reeks is in 1942 van start gegaan in Amerika. In 1953 verscheen bij De Bezige Bij het eerste Nederlandse Gouden Boekje: ‘ Pietepaf, het circushondje’. In 1999 ging de serie over naar Leopold en vanaf 2001 komen (nieuwe) boekjes uit bij uitgeverij Rubinstein. Over de geschiedenis van deze unieke serie gaat dit prachtig uitgegeven naslagwerk, dat alleen al als kijkboek de moeite waard is. De auteur baseert haar sociaal-culturele en jeugdliteraire verkenning op het in 2007 verschenen ‘Golden Legacy’ van Leonard S. Marcus, waarin de Amerikaanse geschiedenis van de serie wordt beschreven, maar heeft vooral grondig onderzoek gedaan naar de Nederlandse ontwikkelingen. Dat vertaalt zich in een toegankelijk geschreven, onmisbaar naslagwerk. Het geheel is voorzien van zeer veel illustraties in kleur.
(NBD|Biblion recensie, W. van der Pennen-Schleicher)

183 pagina's | Rubinstein Media | 1ste Editie | september 2010

Lees het interview met Joke.