Ik bof dat ik een kikker ben


Ineens voelde hij zich heel gelukkig en blij. Haas heeft gelijk, dacht hij. Ik bof dat ik een kikker ben! Ik wil nooit iets anders zijn!

In veertig jaar tekende en schreef Max Velthuijs een omvangrijk, veelvuldig bekroond en vertaald oeuvre waarvan Kikker de onbetwiste koning is. In Ik bof dat ik een kikker ben belicht Joke Linders zijn opvattingen over liefde, leven en dood, vriendschap en saamhorigheid, kunst en kitsch, vrijheid en verbondenheid. Zij reconstrueert zijn kinderjaren in Den Haag, volgt het spoor van zijn leven en plaatst zijn prentenboeken in de tijd en de omstandigheden van hun ontstaan. ‘Kinderen zijn mensen,’ zegt Max Velthuiijs. ‘Ze zijn wat kleiner dan wij maar ze zitten precies hetzelfde in elkaar. Ze hebben dezelfde emoties. Dus waarom zullen we nou moeilijk doen en iets voor kinderen bedenken. Kinderen zijn wij zelf.’

Max Velthuijs (Den Haag 22 mei 1923-25 januari 2005).

In twaalf hoofdstukken beschrijft Joke Linders op zeer gedegen wijze zowel het leven van de illustrator/schrijver, als zijn werk, dat beduidend uitgebreider is dan alleen de mannetje- en Kikker-boeken. De opzet van het boek is verrassend. Linders geeft geen zuiver chronologische beschrijving van het leven van Velthuijs, maar heeft gekozen voor een meer thematische aanpak. Leven en werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat wordt op briljante wijze in een zeer leesbare tekst en met goed gekozen beelden duidelijk gemaakt. In de eerste hoofdstukken staan de familie waaruit Velthuis komt, en zijn opvoeding centraal. In de volgende hoofdstukken volgt de lezer de weg die Velthuijs heeft afgelegd in boekenland. Veel aandacht wordt eveneens besteed aan de verschillende relaties met vrouwen. In een apart hoofdstuk staan Kikker en zijn vrienden centraal, terwijl in een ander hoofdstuk de passie voor schaken en muziek wordt beschreven. Een schitterend uitgevoerd boek. (Biblion recensie, Drs. A.W.M. Duijx)

U kunt Ik bof dat ik een kikker ben bestellen door naam, adres en ev. telefoonnummer te sturen naar email. Per kerende mail krijgt u de factuur toegezonden. Na overmaking van 10 euri (inclusief verzendkosten) heeft u het boek spoedig in huis.

232 pagina's | Leopold B.V. | september 2003

Lees een recensie.