BEELD EN GELUID OP ZONDAG: HOE ANNIE M G SCHMIDT NEDERLAND VERANDERDE Zondag 21 mei 10.30 – 12.00 uur | Tickets: €7,50

De creatieve geest van Annie M.G. Schmidt kwam op speelse manier tot uiting in haar (kinder)verhalen , liedjes en musicals. Niet ten onrechte betuigt Beeld en Geluid op 21 mei, Schmidt’s sterfdag, eer aan deze begaafde auteur en persoonlijkheid.  Aan de hand van filmfragmenten uit het archief, verhaalfiguren, liedjes en gedichten reizen we door het het oeuvre van Annie M.G.
Joke Linders, biograaf van Schmidt en jeugdliteratuurexpert, is onze reisleidster samen met zangeres Bobbie Blommesteijn.

Als kind al was Joke Linders (1943) een gulzige lezer en dat bleef zo. Ze studeerde literatuurwetenschap, stond jaren voor de klas, werd criticus, biograaf, vertaler, docent en consulent jeugdliteratuur. In 1999 promoveerde zij met Doe nooit wat je moeder zegt, de geschiedenis van het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast portretteerde ze An Rutgers van der Loeff, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Max Velthuijs, Dick Bruna, Fiep Westendorp, de Gouden Boekjes en Han G. Hoekstra.
De meest gezongen kinderliedjes bracht zij bijeen in Liedjes met een hoepeltje erom. Haar kennis van en liefde voor de jeugdliteratuur legde Joke onder meer vast in Het ABC van de jeugdliteratuur, Trage post voor Anna Johanna, over boeken die bij me blijven en Daar staat het. Beeld voor beeld door Nederland.

Verdiep je in de wonderlijke wereld van Annie M.G. Schmidt, met haar frisse en tegendraadse ideeën wist zij de mentaliteit van menig Nederlander bij te stellen.

 

 

 

Over joke

Joke Linders is biograaf, docent, consulent en recensent van (kinder)literatuur
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.